Advies nodig?

Albert Houwaart

071 - 361 56 98

Basgitaar

Basgitaar Kopen

De basgitaar is een snaarinstrument dat wordt gebruikt in vrijwel iedere vorm van muziek en vormt samen met de drummer in bands de Ritmesectie.

Geschiedenis van de basgitaar

In de jaren 30 werden de eerste basgitaren ontwikkeld. Het voordeel van een basgitaar kopen in plaats van een originele contrabas was dat het transport veel makkelijker was bij een basgitaar. Uiteindelijk werd de eerste basgitaar in 1936 gebouwd door AudioVox, alleen was dit niet echt een groot succes. Gelukkig ontwierp Leo Fender daarom de eerste echte goede basgitaar in 1951. Onder Jazzmusici sloeg deze nieuwe versie van de contrabas niet direct aan, maar omdat popmuziek in opkomst was volgde al snel een succes voor de basgitaar. De traditionele basgitaar telt vier snaren en is standaard op E-A-D-G gestemd. Echter heeft de basgitaar zich in de loop der jaren ontwikkeld en tegenwoordig kan je zelfs een vijf-, zes- of een zevensnarige basgitaar kopen met allerlei verschillende tunings.

Verschillende soorten basgitaren

Akoestische basgitaren zijn er ook, alleen een akoestische basgitaar kopen mensen niet zo vaak omdat de klankkast ontzettend groot moet zijn om de lage tonen te kunnen dragen en voldoende volume te geven. De meeste basgitaren zijn dus elektrisch en het geluid wordt dankzij de storing in het magnetische veld opgepikt door elementen en omgezet in een signaal dat via een snoer naar een versterker gaat. Bij een basgitaar kopen is het belangrijk om te kijken wat voor elementen erin zitten. Zo heb je humbuckers, die niet zo helder klinken maar wel interferentie stoppen. Single Coils, de oorspronkelijke element met een heldere zuivere klank, maar die gevoelig is voor interferentie. Split single coils, geïntroduceerd op de precision bass, heeft een goede articulatie zodat je als bassist nog steeds goed te horen bent op de voorgrond. Andere kenmerken die kunnen verschillen per basgitaar zijn de brug, die de snaren verankert op de body. Met de brug kan je de intonatie, snaarhoogte etc. aanpassen naar jouw speelstijl. De basgitaren met betere elementen of brug zijn vaak wel duurder.

Populaire modellen

  • Precision Bass
  • Jazz Bass
  • Soundgear
  • Dimension Bass

Bijkomende zaken

Een versterker voor je basgitaar kopen is ook erg belangrijk en heeft veel invloed op hoe je toon uiteindelijk klinkt, aangezien de versterker het geluid van de elementen dankzij een luidspreker weer hoorbaar maakt. Er zijn verschillende soorten versterkers om uit te kiezen, zoals een buizenversterker of een transistorversterker. Een kabel om je basgitaar aan te sluiten op je versterker voor je basgitaar kopen is ook nodig. Ook kan je een koffer of gigbag voor je basgitaar kopen. Andere bijkomende zaken die handig zijn, zijn bijvoorbeeld riemen, standaarden en stemapparaten.

Basgitaar technieken

De eerste basgitaar had frets en werd bespeeld met een plectrum. Later ontstonden er nieuwe technieken en tegenwoordig zien we vrijwel nooit meer bassisten plectrums voor hun basgitaar kopen. Nu spelen de meeste bassisten met hun vingers. Het welbekende slappen zorgt voor weer een ander geluid en word weer veelal gebruikt in funkachtige sfeer. Inmiddels kan je ook een fretloze basgitaar kopen. Deze heeft geen frets op de vingertoets. Hierdoor kan je slide effecten aan je basspel geven. Een techniek die ook gebruikt kan worden tijdens het basspelen is het gedempt spelen (door je handpalm tegen de snaren houden, dicht bij de brug), ook bekend als palm muting.
De basgitaar wordt vaak gezien als basis van veel muziek, en daar zijn we ons bij Music All In volledig van bewust. Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om alles goed uit te zoeken, zodat je de voor jou ideale basgitaar kopen kan. Graag staan onze specialisten je daarom te woord indien je vragen of opmerkingen hebt bij het basgitaar kopen. We helpen je graag bij het uitzoeken naar een basgitaar die aansluit op jouw wensen- en behoeften.