Advies nodig?

Albert Houwaart

071 - 361 56 98

Elektrische gitaar

Vanuit de akoestische gitaar is later de elektrische gitaar ontstaan. De elektrische gitaar heeft doorgaans geen klankkast maar de trilling van de snaren wordt opgepikt door de magnetische elementen die in de elektrische gitaar gebouwd zijn. Deze elementen vangen de verstoringen van het magneetveld op en zetten dit om in elektrische stroom die via een kabel naar een versterker geleid wordt. De versterker zet het geluid van de elektrische gitaar vervolgens dankzij een luidspreker weer om in hoorbaar geluid.

De vorm van de gitaar is niet ontzettend van belang bij het geluid van een elektrische gitaar, maar deze is juist weer belangrijker voor het speelgemak. Hoe minder trilling op de body van de elektrische gitaar wordt overgedragen, des te langer is de sustain van de gitaar. De snaar van de gitaar trilt daardoor langer en dat lang laten doorklinken van een snaar geeft de elektrische gitaar mogelijkheden die een akoestische gitaar niet heeft.

De geschiedenis van de elektrische gitaar gaat terug tot in de jaren 30 van de twintigste eeuw toen Rickenbacker de eerste elektrische gitaren ontwierp. In de jaren veertig ontstond het nog steeds bekende merk Gibson, en in de jaren 50 ontwierp Leo Fender de eerste Fender Esquire (voorloper van de telecaster) en later de stratocaster. Laatstgenoemde is de meest verkochte elektrische gitaar aller tijden.

Er zijn drie belangrijke soorten elektrische gitaren. De eerste is de Solid Body elektrische gitaar. Dit is een massieve gitaar, en heeft totaal geen klankkast. De bekendste voorbeelden van dit soort elektrische gitaar is de Fender Telecaster, Stratocaster en de Gibson Les Paul.

Daarnaast heb je de Semi-Solid / Semi-Hollow elektrische gitaren. Dit soort is een semi-akoestische gitaar en is voorzien van een klankkast met daarin een massief stuk hout.

Als laatste heb je de Hollow-body elektrische gitaren. Deze elektrische gitaar is voorzien van een volledige klankkast en die klank wordt extra versterkt door een element. Bekende modellen zijn onder andere de Gretsch 6120, de Gibson L5 en de Gibson Super 400ces.

Ook bij Music All In zijn de elektrische gitaren sterk vertegenwoordigd en onze specialisten worden vaak getraind door middel van workshops van de verschillende gitaarmerken die hier aanwezig zijn zodat ze je te woord kunnen staan bij al je vragen.