Advies nodig?

Albert Houwaart

071 - 361 56 98

Gitaarversterker

Een gitaarversterker of basgitaarversterker zet het signaal van de gitaar door middel van een luidspreker om in hoorbaar geluid.

Er zijn in principe drie soorten versterkers. De buizenversterker is vrijwel de meest bekende versterker die er bestaat. Een buizenversterker is opgebouwd met elektronenbuizen. Vooral de duurdere, professionelere versterkers maken gebruik van deze techniek. Dankzij de buizen geeft deze versterker een mooie warme vervorming bij oversturing (overdrive). En blijft het geluid stevig.

De ‘goedkopere’ transistorversterker is een stuk minder kwetsbaar dan een buizenversterker, maar het geluid is over het algemeen dan ook minder warm en wordt vaak als minder mooi ervaren.

De modelingversterker is in staat om verschillende versterkers na te bootsen. Meestal gebeurt dit met een digitale techniek en voor de versterking wordt vaak de transistortechnologie gebruikt. Toch val het de laatste jaren op dat steeds meer modelingversterkers ook met de buizentechniek, ook wel hybride versterkers genoemd, worden gebouwd.

Gitaarversterkers komen in allerlei soorten en maten. Zo heb je onder andere de comboversterker. Hier is de versterker- en luidspreker in één kast gebouwd. Praktisch en toch met een stevig vermogen. De achterkant van deze gitaarversterker is vaak open om zo koeling te kunnen geven het geluid heeft daardoor wel iets minder laag.

Een stack heeft een losse versterker op een kabinet staan. In dat cabinet zitten dan 2 of vaak 4 luidsprekers en deze is van de achterkant dicht waardoor er wat zwaarder (laag) geluid geproduceerd kan worden.

Onze specialisten bij Music All In vertellen je graag meer over de soorten versterkers en over de voor- en nadelen van de verschillende soorten. Kom gerust een langs in onze winkel of bekijk nu alvast ons ruime aanbod online in onze webwinkel.